Coco Chanel

Gabrielle Bonheur “Coco” Chanel ( 19 August 1883 – 10 Ianuarie 1971) a fost singura persoana din domeniul modei , pe care revista Time a inclus-o in topul 100 al celor mai influenti oameni ai secolului 20. S-a nascut in orasul Saumur, Maine-et-Loire din Franta, intr-o familie saraca, tatal ei fiind Albert Chanel si mama sa Jeanne Devolle .

In certificatul ei de nastere, s-a strecurat o greseala , fiind inregistrata ca “Chasnel” , acest lucru facand aproape imposibil pentru biografi , despistarea radacinilor ei .


Parintii ei s-au casatorit in 1883. Ea a avut cinci frati: 2 surori , Julie (1882-1913) si Antoinette (nascuta in 1887) si trei frati (nascut in 1885), Lucien (nascut in 1889) and Augustin (nascut si decedat in 1891)


In 1895, cand ea avea doar 12 ani, mama lui Chanel a murit de tuberculoza. Tatal ei , paraseste familia peste putin timp. Din aceasta cauza, Chanel petrece sapte ani intr-un orfelinat al unei manastiri catolice din Aubazine unde invata croitoria. Aici primeste si porecla  Coco dupa ce interpreteaza in fata colegilor un cantecel despre un caine pierdut pe nume Coco, porecla  pe care o va transforma intr-un titlu de noblete.


Vacantele si le petrece cu rudele sale din Moulins, unde Coco invata croitoria mult mai bine decat la manastire. Cand Coco implineste 18 ani , paraseste orfelinatul si lucreaza pentru un magazin de croitorie local.


In acest timp, il intalneste si curand incepe o aventura cu milionarul francez Etienne Balsan care o copleseste cu frumusetea vietii celor bogati , cu diamande, rochii si perle. In timpul aventurii cu Balsan, Chanel incepe sa croiasca palarii ca si hobby, care curand incepe sa o pasioneze din ce in ce mai mult.  Dupa ce deschide ochii, cum ar zice ea, Coco il paraseste pe Balsan si preia apartamentul lui din Paris.


Folosindu-se de capitalul amantilor săi, ofiţerul Etienne Balsan şi, mai apoi, Arthur "Boy" Capel, un jucător de polo extrem de bogat, Coco Chanel şi-a deschis in Paris, in 1913, primul ei magazin de pălării. Modelele propuse de ea difereau radical de cele la modă in acei ani, semănand mai mult cu bascurile purtate de adolescenţi. Palariile create de Chanel, erau purtate de actritele franceze din acea vreme, acest lucru ajutand-o sa fie din ce in ce mai cunoscuta.


Arthur Capel, care se pare ca a fost iubirea vieţii ei, a continuat să o susţină financiar şi a ajutat-o să-şi extindă afacerea. Relaţia cu el i-a fost atit sursă de bani cit şi de inspiraţie. In scurt timp, la oferta de pălării a magazinului s-au adăugat şi alte articole vestimentare, toate urmind reţeta propusă de Coco Chanel: eleganţă simplă, rafinament şi comoditate. Inspirată de hainele bărbăteşti, lejere şi uşor de purtat, de uniforme şi de echipamentele sportivilor, Chanel a adus in moda pentru femei puloverele pe git, modelele şi imprimeurile marinăreşti şi rochiile mulate din tricot sau jerseu de lină, materiale folosite pină atunci numai pentru lenjeria intimă masculină. Cu bijuteriile oferite cu dărnicie de iubiţi işi accesoriza ţinutele, iar preferatele ei erau şiragurile de perle. Ea insăşi işi purta propriile creaţii şi ii plăcea să combine piesele scumpe cu gablonţurile, sau să asorteze accesorii preţioase la ţinute considerate sport.


Deşi in majoritate simple şi nu din materiale preţioase, creaţiile sale erau la fel de scumpe ca ale oricărui creator de modă parizian. Dar, spre deosebire de aceştia, Coco Chanel nu impărtăşea ideile lor exclusiviste şi se bucura cind stilul ei era copiat in produse cu preţuri mai mici, destinate femeilor nu indeajuns de bogate incit să-şi permită un original.


In mai puţin de cinci ani Casa Chanel devenise un nume destul de cunoscut in modă. Alte doua magazine fuseseră deschise in Deauville şi Biarritz, staţiuni de coastă frecventate de pătura bogată a societăţii.


Cel de-al treilea magazin al lui Chanel, cu locatia in Deauville, era un loc in care din ce in ce mai multe femei realizau ca femeile ar trebui sa se imbrace pentru ele si nu pentru barbatii lor.


Mai tarziu in viata, Coco Chanel a inventat o istorie falsa privind inceputurile ei modeste. Chanel sustinea neclintita ca atunci cand mama ei a murit, tatal ei a navigat in America iar ea a fost trimisa sa locuiasca cu 2 matusi batrane si reci care nu fusesera maritate niciodata. A sustinut chiar si faptul ca s-a nascut in 1893 in loc de 1883 , si ca mama ei a murit cand ea avea 6 ani in loc de 12 ani . Toate aceste minciuni aveau rolul sa diminueze stigmatul pe care saracia si faptul de a fi fost orfana , cadea asupra nefericitilor ce se aflau in acea situatie, in Franta secolul al 19-lea.


In paralel cu afacerea-i infloritoare, Coco Chanel işi cultiva şi relaţiile amoroase. "Există timp pentru muncă şi timp pentru dragoste. Pentru altceva, nu". Relaţiile ei cu artistul Paul Iribe, cu al 2-lea Duce de Westminster, Marele Duce Dimitri de Rusia sau cu sportivul englez Boy Capel au ajutat-o şi au inspirat-o in creaţia sa, dar nici una n-a reuşit să o facă să renunţe la carieră. Cel mai celebru iubit al său, care nu a ezitat in a o susţine financiar, la fel ca şi predecesorii săi, i-a propus chiar mai mult. Ducele de Westminster, la acea vreme unul dintre cei mai bogaţi oameni din Europa, a cerut-o in căsătorie, i-a oferit numele său şi statutul de ducesă. Cu o avere personală estimată la 15 milioane de dolari, in mare parte obţinută din vinzările primului şi celui mai celebru parfum creat de casa Chanel, Coco şi-a cintărit bine opţiunile şi a refuzat oferta: " Sint multe ducese pe lume, dar o singură Coco Chanel".


Chanel nu s-a casatorit niciodata.


Va urma.